Angkatan Berkuda Gagah Berani !

Sunday, December 11, 2011

Cara Melajukan Broadband Yang Habis Limit

Assalamualaikum.


Hari ni, Seif akan ajarkan bagaimana untuk melajukan broadband yang habis limit (capai had kuota). Seperti yang diketahui umum, bila broadband dah capai had kuota nya, kelajuan internet broadband tu akan turut terjejas.

Jadi, untuk mengatasi masalah itu, anda bolehlah menggunakan cara ni.
Tak kiralah sama ada broadband tu Broadband Celcom, Maxis, DiGi, atau lain-lain.

Di sini disertakan beberapa langkah untuk melajukan kembali broadband anda.


1.Klik pada 'start button' , kemudian dalam search box, taip cmd
Lepas taip cmd, tekan Enter
2. Lepas tu, akan keluar command prompt yang warna hitam tu, then taip ipconfig/all
Lepas taip ipconfig/all , tekan Enter
3. Lepas tekan Enter , akan keluar macam ni. then scroll up sampai ke atas balik.
Scroll up ja
4. Then, lepas scroll up, cari IPv4 Address macam dalam bulatan tu, then lihat sebelah kanannya, ada nombor, copy kat mana-mana atau hafal ja nombor tu (bersama titik noktahnya sekali)
Contoh nombor IP di atas adalah 10.183.234.1
5. Kemudian, buka aplikasi notepad, dan taip apa yang ditunjukkan dalam gambar di bawah
Pastikan anda taip macam yang Seif taip ni.
Cuma nombor IP sahaja yang berbeza Mesti ikut baris masing-masing.
6. Lepas tu, boleh klik pada tab 'File' dan 'Save' . Simpan dokumen ni dalam format batch file dengan menaip .bat selepas nama dokumen. Contoh nama dokumen Seif di bawah adalah booster, jadi taip booster.bat

Lepas siap taip nama dokumen, klik save
7. Sebaiknya simpan dokumen di desktop
Double-click untuk mulakan aplikasi
8. Akhir sekali, lepas 'double-click' pada aplikasi, akan keluar command prompt sekali lagi. Kali ni bersama IP address yang kita dah PING tadi tu.
Biarkan dokumen ini dibuka ketika anda melayari internet

Jangan tutup aplikasi batch ni sebelum selesai guna internet. ok.
Terbukti berkesan, kerana dah guna banyak kali cara ni. 

Kalau nombor IP Address tu hilang, bermakna anda kena update nombor IP anda sekali lagi. Cara nak update, ulang langkah 1 hinnga 4 untuk dapatkan nombor IP yang baru.


**********

p/s: credit to my roomate, syasya. sebab perkenalkan cara ni kat Seif. 
Comments
40 Comments

40 comments

Anonymous
December 11, 2011 at 2:34 PM

x jdik pon mase nk bukak kat application tu..pkataan kat notepad 2 kne tlis sbijik2 ke? huruf first 2 apa? x clear..nway thanks..

December 11, 2011 at 2:38 PM

@Anonymous

ni yang seif tulis dalam notepad tu

@echo off
cd/
ping 10.188.208.138 -t

huruf first --> @

December 11, 2011 at 2:43 PM

waaa ada gak teknih ni yer leh try nih..

Anonymous
December 11, 2011 at 4:30 PM

great.. i used before

Anonymous
December 11, 2011 at 5:35 PM

x jd la bro
speed cuma naik 25kb/s jee
video youtube 1 minit kena tunggu 15 minit br blh tengok

December 11, 2011 at 5:38 PM

xjd la seif...

December 11, 2011 at 5:49 PM

Ni untuk konsistency aje kot.... Try ping 8.8.8.8 , dulu, dulu pakai broadband dan broadband asyik putus-putus, line tak elok, jadi saya buat benda yang sama, cuma ping 8.8.8.8, bukan diri sendiri. 8.8.8.8 tu ialah Google Open DNS server. Lagi satu ialah 8.8.4.4 Google Open DNS server jugak, tapi backup. CeTry, mana tau ok sikit.

December 11, 2011 at 5:52 PM

@Anonymous
mungkin ada silap kat mana2 tak.. sbb seif slalu guna cara ni. bila limit abis.. skrg ni pun guna. ok ja. :)

Anonymous
December 11, 2011 at 5:56 PM

bkn ipv4 dia tukar2..

December 11, 2011 at 6:16 PM

@Anonymous
ya.. memang Ipv4 dia slalu tukar2.. biasanya bila kita guna lama atau kita disconnect broadband tu.. kalau kita buka batch file kita tu, dia tak kuar "Reply from bla bla bla" maknanya kita kena ulang balik steps 1 until 4.

Biasanya kena ulang steps 1 to 4, bila dia kuar ayat "Request time out"

anas
December 11, 2011 at 6:59 PM

nice idea broooo

December 11, 2011 at 7:07 PM

Haha.. tak sangka plak ada cara nie yer.. mekasih bro. dah laju ckit dah bb aku nie. Tadi nyer cam shiput jer

Anonymous
December 11, 2011 at 11:31 PM

asal name dokumen aku *.txt.?????
tak jadi ponnnnnnn

December 12, 2011 at 12:14 AM

@Anonymous
kena padam .txt tu
tukar kpd .bat

Anonymous
December 12, 2011 at 1:27 AM

woah~ thanx seif mmg jdilah.. thanks share ilmu.. ^_~

December 12, 2011 at 2:03 AM

@Anonymous
k, TQ .. :)

December 12, 2011 at 7:15 PM

tq sheif...sama je coz blom abes qouta lg :)

Anonymous
December 12, 2011 at 10:12 PM

search cdm: no item match your search

December 12, 2011 at 10:42 PM

tak pernah tau tips nie , terima kasih ...

December 12, 2011 at 10:51 PM

@Anonymous
bukan cdm , tapi cmd . salah taip salah la steps dia.. hihihi

December 12, 2011 at 10:53 PM

@Al Amin
takpe Al Amin, nanti dah abes quota dia, boleh try cara ni.

Anonymous
December 13, 2011 at 12:20 PM

nape tak kuar plak batch file tu skali tekan dier masok blik..

December 13, 2011 at 8:17 PM

@Khair An-Nisa'
sekarang dh tau.. hehe.. sama2.

December 13, 2011 at 8:19 PM

@Anonymous
tak keluar macam mane tu? kalau dh double-click bath file tu, kluar mcm dalam gmbar step #8 tu, kira dh bjaya la tu.. kalau tak kluar mcm tu, sila ulang steps 1 hgga 4.

Anonymous
December 13, 2011 at 8:37 PM

seif,, bukak youtube tak laju pon ,, same jee ?

December 13, 2011 at 8:47 PM

jadi..

December 13, 2011 at 11:28 PM

@Anonymous
alamak..kalau bukak utube, mmg xlaju ler. utube buffering pun lama. hehe.. yg cara ni ckup utk buat kita maen fb, search google,, blogging.. yg ringan2 ja.

Anonymous
December 13, 2011 at 11:54 PM

kalo nak bagi laju bile tengok youtube ,, ade tak care die ? hahahaaha

Anonymous
December 13, 2011 at 11:55 PM

neyh hanye untuk brodband celcom je ke ?

December 14, 2011 at 12:03 AM

salam.. halal x kalau guna cara nie ?

December 14, 2011 at 12:20 AM

@~ DR ImTiaz ~
waalaykumsalam.
nape timbulkan soal halal plak. hihi.. ni cuma ikhtiar kita utk dptkan lebih klajuan bband.

yang tak halalnya kalau kita hack account celcom org lain, & guna tanpa kbenaran. *takpe cfs kita kan ada wifi percuma, DR Imtiaz jgn risau ;)

December 14, 2011 at 12:21 AM

@Anonymous
bleh try bband lain juga. syaratnya kna connect bband to intnet ja dlu, baru ikut steps ni smua.

Anonymous
December 14, 2011 at 12:54 AM

kalo kite nak download something laju tak ? if kite gune steps neyh semua ?

December 14, 2011 at 1:12 AM

@Anonymous
download tu bleh, tp bgantung pd size file tu.. mcm yg seif ada komen kat atas2 ni,, ada yg tnya pasal utube.

k, sbenarnya, cara ni utk kita dpt kelajuan skadar utk melayari intnet yg biasa2 ja. mcm fb, search google, email, blogging,.. yg ringan2 ja.

Anonymous
December 14, 2011 at 12:13 PM

Salam..tumpang tanya, klu dah buat sume step tu, tp tak jadi, tak efek ape2 ke kat sistem? sbb mcm nak try. bb lembabnye mcm mintak kaki je :(

**yatt**

Anonymous
December 14, 2011 at 7:27 PM

da jadi da ,, tapi die still lembab jugak ,, kenape eh ??

December 18, 2011 at 8:25 AM

@Anonymous
wassalam. xde effect pon rsanya pd sistem.. try la.

December 28, 2011 at 7:57 AM

seif thanksss laju gile. tapi halal ke tak cara ni?hehe ade effect pape tak pada bil nnt?hoho

December 29, 2011 at 3:15 AM

@fikrijumiran
takde effect pada bil pun.. dah guna byk kali cara ni.. hehe

Anonymous
December 30, 2011 at 10:18 PM

setiap kali guna internet kene buat baru ke?

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

busuk.org

apesal.com

 

Semoga dapat manfaat daripada artikel-artikel yang dipaparkan. Kepada para pembaca, sila baca ruangan Nota Untuk Pembaca untuk keamanan sejagat. Terima Kasih.

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India